PON-PET 10:30-18:00h

Izrada Web Sajta

Naša agencija Vam nudi usluge veb dizajna po najvišim standardima, optimizaciju sajtova za pretraživače, kao i rešenja za web prodavnicu.

Šta je Web-stranica?

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije Idi na navigacijuIdi na pretraguNe poistovećivati sa Web-sajt.

Screenshot web stranice na Wikipediji

Web-stranica (engl. web page ili webpage) je web dokument pogodan za World Wide Web i internetski preglednik. Internetski preglednik prikazuje web-stranicu na monitoru ili mobitelima. Web-stranica je ono što se prikazuje, ali termin označava i datoteku, često napisanu HTML kodom ili sličnim markup jezikom, čija je glavna funkcija obezbijediti hypertext koji će navigirati prema ostalim web stranicama preko linkova. Web preglednici upravljaju web resursima centriranim oko zapisane web-stranice, poput style sheet-ova, skripti i slika, da bi prikazali web stranicu.

Na mreži, web preglednik može „hvatati“ web-stranicu sa udaljenog web servera. Na višem nivou, web server može ograničiti pristup na samo privatne mreže poput zajedničkih intranet mreža ili može pustiti pristup prema World Wide Webu. Na nižem nivou, web preglednik koristi Hypertext Transfer Protocol (HTTP) na napravi takve zahtjeve.

Statična web-stranica je dobavljena upravo onakva kakva je pohranjena, kakav je i web sadržaj na web serverovom sistemu datoteka, dok je dinamična web stranica generirana web aplikacijom koja je upravljana softverom sa strane servera ili sa strane klijenta. Dinamične web stranice pomažu pregledniku (klijentu) unaprijediti web stranicu preko korisničkog inputa ka serveru.